De historie van Het Melklokaal

Hoe is dit nu eigelijk allemaal ontstaan? En hoe komt het dat iemand zo gedreven is om zo’n kostbare verzameling te gaan sparen? Alle gevolgen hebben een oorzaak en daar willen we graag het een en ander op toe lichten.

Mijn opa Dirk Duivenvoorde begon in 1910 als melkboer met het rondbrengen van melk afkomstig van zijn eigen koetjes. Dit gebeurde met een handkar.
Daar de klantenkring steeds groter werd kocht hij ook melk op bij andere boeren, en is toen over gestapt op een hondenkar, getrokken door 2 honden.


Dirk had een zoon, genaamd Jaap, die op 12 jarige leeftijd moest helpen met het rondbrengen van de melk. Op de zaterdagen had opa een knecht in dienst. Rond 1925 haalde Jaap zijn rijbewijs bij Jonkheer Gevers en er kwam gelijk een T Ford.


Theo Duivenvoorde in 1957

Theo Duivenvoorde in 2007

Inmiddels werd het gezin van Jaap Duivenvoorde steeds groter en in 1955 hadden het echtpaar 7 zonen en 2 dochters. In deze jaren gingen de zaken steeds minder goed, dus werden er 2 bakfietsen aangeschaft om de wijken te voorzien en het gezin te onderhouden.
Vader jaap zijn oudste zoon Theo, werd ook ingezet in het melkbedrijf en kreeg op 17 jarige leeftijd zijn eigen melkwijk.


Na twee jaar een eigen melkwijk te hebben gehad, ging Theo in dienst en vader Jaap besloot om het beroep van melkboer te stoppen.
Vader Jaap is nog 14 jaar in loondienst geweest bij melkinrichting de Landbouw, waar ook zijn 7 zonen hebben gewerkt. Toen mijn vader Jaap ging verhuizen en ik (Johan) de boerderij kocht vond ik nog wat oude melkflessen en andere oude spullen die met de zuivel te maken hadden. En zo is de passie voor verzamelen tot op heden begonnen.